Jedzenie na szlaku — jaki prowiant zabrać na wycieczkę w góry?

Autor posta: Schronisko Trzy Korony , Dodano: 09 grudnia 2022

Jedzenie na szlaku — jaki prowiant zabrać na wycieczkę w góry? 

Wybór prowiantu na wycieczkę w góry nie jest łatwą decyzją, ponieważ każde dodatkowe obciążenie w plecaku utrudnia poruszanie się po górskich szlakach. Posiłki trzeba zaplanować tak, aby nie opaść z sił podczas wyczerpującego marszu, a jednocześnie by nie zajmowały one dużo miejsca. Na szczęście istnieje wiele sprawdzonych patentów, aby tego dokonać. Co jeść w górach? Lepiej przygotować jedzenie samemu czy warto skorzystać z oferty lokalnych schronisk górskich lub restauracji? Odpowiadamy na najważniejsze pytania. 

Jakie przekąski zabrać w góry?

Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o jedzenie w górach, są klasyczne kanapki, przygotowane tuż przed wyjściem na szlak. Możemy je zrobić ze składników takich jak pełnoziarnisty chleb lub bułki, wędliny, ser, sałata, zielony ogórek, szczypiorek oraz rzodkiewka. Na kanapkach dobrze sprawdzą się także: domowy pasztet, pasty warzywne, serek wiejski, gotowane jajko lub dżem, natomiast lepiej zrezygnować z produktów, które mogłyby się zepsuć podczas marszu, takie jak pomidor czy ryby. Bardzo istotne jest również zapakowanie kanapek na wycieczkę w góry. Należy je umieścić jak najwyżej w plecaku, aby nie doszło do ich zgniecenia. 

Inny przykład przekąski w góry to dostępne w sklepach kabanosy, czyli cienkie, długie kiełbasy z peklowanego mięsa wieprzowego, poddane uprzednio suszeniu i wędzeniu. Taki posiłek ma niewielkie wymiary i wagę, a zarazem jest bardzo pożywny. W 100 g mięsa w tej postaci może być 20, a nawet 30 g białka (podobnie jak w wysokiej jakości serach czy fasoli białej) oraz 20-40 g tłuszczu. Liczba kalorii 100-gramowej porcji wynosi około 300 kcal, a cena jest niewysoka. Na rynku są dostępne również kabanosy roślinne dla wegetarian. 

Świetnym prowiantem w góry są również różnego rodzaju batoniki zbożowe i energetyczne. Zamiast czekolady lepiej zabrać zamiennik słodyczy o niskiej zawartości cukru, ale za to wysokiej ilości błonnika, białka i tłuszczu w składzie. Batony energetyczne znalazły uznanie wśród wielu sportowców, w tym także osób uprawiających wspinaczkę wysokogórską. W 100 g można znaleźć nawet 300-500 kcal, 20 g białka oraz około 8 g tłuszczu. Dodatkowy atut stanowią ich kompaktowe rozmiary oraz możliwość zapakowania nie tylko do plecaka, ale nawet do kieszeni spodni, bluzy lub kurtki. 

Jedzenie w góry — czym są liofilizaty? 

Ciekawą opcją, jeśli chodzi o jedzenie w górach, jest również żywność liofilizowana, czyli najpierw poddana zamrożeniu, a potem suszeniu, celem usunięcia zawartości wody. Takie posiłki przygotowuje się bardzo szybko — poprzez zalanie gorącą wodą. Proces liofilizacji pozwala zachować nie tylko wartości odżywcze produktu, lecz także jego dobry wygląd i smak, przyczynia się też do wydłużenia trwałości, ponieważ hamowane są wszystkie procesy chemiczne oraz mikrobiologiczne i — co za tym idzie — psucie się. 

Produkty liofilizowane można znaleźć w wielu sklepach stacjonarnych, da się je również zamówić przez Internet. To bardzo dobry wybór, ponieważ liofilizacja pozwala zachować składniki odżywcze produktów, a jednocześnie przyczynia się do zmniejszenia objętości i wagi żywności, co ułatwia jej przechowywanie i transport. Liofilizowane mogą być całe dania obiadowe, np. gulasz, w ten sposób można konserwować także owoce, warzywa, mięso, ziarna, a nawet napoje i przyprawy. Jedyny minus to wysoka cena — koszt zakupu jednego liofilizowanego dania wynosi od 20 złotych wzwyż. 

Co jeść w górach? Jak ugotować jedzenie na szlaku?

Coraz więcej osób przygotowuje jedzenie na górską wycieczkę podczas wyprawy, na szlaku. Jest to możliwe dzięki mobilnym kuchenkom turystycznym, które można uruchomić w zaledwie kilka sekund. Wystarczy wówczas kartusz gazowy, menażka, sztućce i odrobina miejsca. Cena wyposażenia, które posłuży dobrze na wielu wyjazdach przez kilka dobrych lat, wynosi około 100-200 złotych, natomiast kartusze to wydatek rzędu około 12-14 złotych za sztukę. Z pomocą takiego sprzętu można zarówno gotować od zera, jak i jedynie podgrzewać posiłki, które zostały przygotowane wcześniej, np. zupy lub dania obiadowe. 

W celu przygotowania posiłku w górach możemy skorzystać też z pomieszczeń udostępnianych przez schroniska górskie. Większość z nich dysponuje kuchnią turystyczną, czyli specjalnie wydzielonym pokojem, który ma dostęp do bieżącej wody i prądu oraz znajdują się w nim niezbędne sprzęty i akcesoria do gotowania, takie jak np. termosy z wrzątkiem, czajnik elektryczny, garnki, talerze, kubki bądź nawet palniki gazowe. Planując wycieczkę w góry, zawsze warto dopytać, czy na terenie obiektu noclegowego znajduje się kuchnia turystyczna. Jeśli zaś brak takowego miejsca, warto zasięgnąć informacji, czy obiekt jest wyposażony w bufet albo chociaż sklepik.

Jedzenie w górach — gdzie można się stołować?

Poza wspomnianymi powyżej metodami istnieje jeszcze jeden sposób na to, aby pożywić się zdrowo podczas wycieczki. Mowa oczywiście o jedzeniu w schroniskach górskich, góralskich karczmach i restauracjach. Restauracji w Pieninach oraz innych pasmach górskich nie brakuje, dlatego turyści mogą bez obaw pakować plecaki na wyprawy na lekko, bez uwzględniania prowiantu. Wystarczy tutaj wspomnieć chociażby kuchnię schroniska PTTK „Trzy Korony” lub PTTK „Orlica”. Oba miejsca cieszą się dużą popularnością, ponieważ serwują pyszną, regionalną kuchnię.

Jak widać, istnieje wiele sprawdzonych metod na to, aby zabrać zdrowe jedzenie w góry. Dla miłośników szybkich przekąsek polecamy batony energetyczne i kabanosy, natomiast osoby dysponujące większą ilością wolnego czasu mogą przygotować prowiant w domu, przed wyruszeniem na szlak. Ciekawą opcję stanowią liofilizaty, czyli żywność rozreklamowana przez himalaistów, w podróż można zabrać także posiłki zawekowane lub zafoliowane i następnie przygotować je przy użyciu kuchenki turystycznej. Jednak gdy nie chcemy wędrować z ciężkimi plecakami, nie oznacza to, że będziemy głodni — wtedy pozostaje stołowanie się w okolicznych karczmach i restauracjach, które słyną z bardzo dobrej kuchni.